Type to search

Stiri Diverse

Adio, Franz Beckenbauer! Legenda Fotbalului Mondial ne-a Părăsit

Avatar of Xpert Bet
Share

Un Erou al Fotbalului German și Mondial

  Franz Beckenbauer, supranumit „Kaiserul” fotbalului, a decedat la vârsta de 78 de ani, lăsând în urmă o moștenire extraordinară în lumea sportului. Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști și antrenori, Beckenbauer a fost omagiat de personalități din întreaga lume. Familia sa a anunțat cu tristețe luni, 8 ianuarie, trecerea sa în somnul etern, înconjurat de cei dragi.

  Cancelarul german Olaf Scholz a evidențiat contribuția lui Beckenbauer, spunând: „Câștigător al Cupei Mondiale ca jucător și antrenor, Franz Beckenbauer a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști germani și, pentru mulți, ‘Kaiser’ din cauza entuziasmului creat pentru fotbalul german. Ne va lipsi. Gândurile mele sunt cu familia și prietenii săi.”

Adio, Franz Beckenbauer! Legenda Fotbalului Mondial ne-a Părăsit
Primind trofeul Euro 1972 după victoria împotriva URSS

Cariera Strălucitoare pe Teren și în Afara Lui

  Beckenbauer a fost un jucător dominant și elegant, jucând pentru Republica Federală Germania (RFG) și Bayern München în anii 1960 și 1970. A inventat practic rolul de libero, fiind recunoscut pentru calmul său și distribuția fără efort amingii. A câștigat 103 selecții pentru Germania de Vest, inclusiv Campionatul European din 1972 și Cupa Mondială din 1974.

  Ca jucător al lui Bayern München, Beckenbauer a făcut parte din cea mai bună echipă de club din lume în mijlocul anilor 1970, câștigând trei Cupe ale Campionilor Europeni consecutive și trei titluri Bundesliga la rând. A fost de două ori numit fotbalistul european al anului și a făcut o mutare controversată în Statele Unite, unde a jucat pentru New York Cosmos, ajutându-i să câștige trei titluri MLS.

Adio, Franz Beckenbauer! Legenda Fotbalului Mondial ne-a Părăsit
Ridicând Cupa Mondială în 1974, alături de Sepp Maier, portarul RFG

Carieră strălucită de antrenor

  Revenit în Germania, a condus echipa Hamburg spre titlu în Bundesliga și apoi a devenit antrenor al naționalei, conducând RFG în finala Cupei Mondiale din Mexic, în 1986, și apoi câștigând ca antrenor Cupa Mondială din Italia, în 1990. Beckenbauer a fost unul dintre cei trei fotbaliști care au câștigat Cupa Mondială ca jucător și apoi ca antrenor.

  Lothar Matthaeus, căpitanul victorios al lui Beckenbauer în Italia ’90, a spus: „Șocul este profund, chiar dacă știam că Franz nu era bine. Moartea sa este o pierdere pentru fotbal și pentru Germania ca întreg. A fost unul dintre cei mai mari ca jucător și antrenor, dar și în afara terenului.”

Adio, Franz Beckenbauer! Legenda Fotbalului Mondial ne-a Părăsit
Antrenor al Germaniei, campioană mondială în Italia 1990, după victoria împotriva Argentinei lui Maradona

Singura umbră a carierei sale unice

  Beckenbauer a gustat mai mult succes ca manager și apoi președinte la Bayern, devenind ulterior vicepreședinte al Federației Germane de Fotbal și jucând un rol cheie în oferta de succes a Germaniei de a găzdui Cupa Mondială din 2006.

  Cu toate acestea, a fost amendat de comitetul de etică al FIFA pentru că nu a cooperat într-o anchetă privind corupția în acordarea Cupei Mondiale din 2018 și 2022. În ciuda acestor controverse, Beckenbauer va fi amintit pentru realizările sale incredibile pe teren și ca antrenor. 

Taguri

Lasa un comentariu