Type to search

Stiri Euro 2024

Revoluția Penalty-urilor: Cum a Transformat Gareth Southgate Echipa Angliei

Avatar of Xpert Bet
Share
Banner Statistici Premium xpertbet

Provocările Istorice ale Penalty-urilor pentru Anglia

  Problemele Angliei la loviturile de departajare sunt bine documentate, iar când Gareth Southgate a preluat conducerea echipei în 2016, a știut că ruperea acestei asocieri negative era una dintre cele mai importante sarcini ale sale. Ironia face că ratarea sa din semifinala Euro 96 împotriva Germaniei a fost la baza problemelor Angliei.

  Această abordare cazuală și eșecul regulat au dus la lansarea unui plan remarcabil de către FA (Federația Engleză de Fotbal) pentru a investiga totul despre relația Angliei cu loviturile de departajare, ceva aplaudat de psihologul norvegian Geir Jordet în cartea sa „Pressure. Lessons from the psychology of the penalty shootout”.

Revoluția Penalty-urilor: Cum a Transformat Gareth Southgate Echipa Angliei
Cartea lui Geir Jordet

Planul FA și Rolul lui Chris Markham

  Omul cheie din spatele planului a fost Chris Markham, analist la FA, care a petrecut patru ani analizând acest aspect și a inițiat un proiect de 18 luni destinat câștigării unei lovituri de departajare la Cupa Mondială din 2018. El a găsit citate de la ultimii cinci antrenori ai Angliei, cu excepția lui Sam Allardyce, care spuneau că loviturile de departajare sunt o loterie sau că nu poți exersa acel tip de presiune.

  Dintr-o perspectivă psihologică, Southgate a adoptat viziunea lui Markham, analizând minuțios procesul, inclusiv pașii de alergare, unghiul, ritmul, tehnicile de respirație și comportamentul jucătorilor după fiecare lovitură, în special după o ratare.

Revoluția Penalty-urilor: Cum a Transformat Gareth Southgate Echipa Angliei
Chris Markham

Victoria împotriva Columbiei și Transformarea Mentalității

  Toate aceste eforturi au dat roade când Anglia a învins Columbia în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Rusia. Deși au pierdut la loviturile de departajare în finala Euro 2020 împotriva Italiei, Anglia a câștigat trei din ultimele patru, inclusiv un play-off din Liga Națiunilor, toate sub conducerea lui Southgate, așa cum arată recentele statistici fotbal engleze.

  Această schimbare de mentalitate a fost aproape tangibilă în Dusseldorf. Anglia a jucat în prelungiri de parcă ar fi dorit să ajungă la lovituri de departajare, în timp ce elvețienii au lansat o serie de asalturi tardive disperate. Harry Kane, desemnatul executant de penalty-uri al Angliei, a fost înlocuit, dar a spus că s-a simțit calm privind de pe margine execuția loviturilor de departajare.

Revoluția Penalty-urilor: Cum a Transformat Gareth Southgate Echipa Angliei
Harry Kane

Jucătorii Cheie și Rolul Portarului

  Ajutorul a venit și de la cei cinci executanți ideali. Au marcat Cole Palmer, Ivan Toney, Bukayo Saka, Jude Bellingham și Trent Alexander-Arnold, toți executori de lovituri de pedeapsă pentru cluburile lor, iar fiecare a sărbătorit cu entuziasm în fața fanilor englezi calificarea în semifinale, după un meci ale cărui ponturi pariuri au fost disponibile pe site-urile specialiștilor în ponturi pariuri sportive.

  Un alt component cheie este portarul care poate salva cel puțin una dintre lovituri. Jordan Pickford a avut o listă cu preferințele direcționale ale tuturor jucătorilor elvețieni lipită pe sticla sa de apă și a folosit tehnici de „distragere” identificate de Jordet pentru a descuraja adversarii.

  FA a intervenit pentru a limita întrebările despre pregătirea penalty-urilor, iar Southgate, întrebat despre schimbarea abordării Angliei, a răspuns cu umor: „Toți cei care obișnuiau să lucreze pentru FA par să fi făcut asta de-a lungul anilor. Vom păstra discreția.”

Revoluția Penalty-urilor: Cum a Transformat Gareth Southgate Echipa Angliei
Jordan Pickford
Banner Statistici Premium xpertbet
Taguri