Type to search

Stiri Tenis

Renașterea Tenisului Italian: De la Iubirea pentru Fotbal la Succesul în Tenis

Avatar of Xpert Bet
Share
Banner Statistici Premium xpertbet

Jannik Sinner: Noua Speranță a Italiei

  Milioane de italieni, cunoscuți pentru pasiunea lor pentru fotbal, se vor regăsi împărțiți între susținerea echipei naționale la Euro 2024 și încurajarea lui Jannik Sinner la Wimbledon. Sinner, care a urcat pe locul întâi în clasamentul mondial, detronându-l pe Novak Djokovic, a câștigat recent primul său trofeu pe iarbă la Halle, Germania.

  Acest succes este doar începutul unei renașteri spectaculoase a tenisului italian, care se bucură acum de o mișcare de bază în plină expansiune și de șapte jucători în top 60 mondial. Italia se mândrește cu cel mai tânăr grup de jucători din top 100, șase dintre aceștia având între 20 și 23 de ani, potrivit recentelor statistici tenis din circuitul ATP.

  Turnura dramatică a tenisului italian, care în 2010 nu avea niciun jucător în top 50, se datorează în mare parte reformelor implementate de Federația Italiană de Tenis (FITP) sub conducerea lui Angelo Binaghi. Aceste reforme au descentralizat sistemul de antrenament, oferind mai mult sprijin financiar, tehnic și psihologic tinerelor talente. Abandonând vechiul sistem de antrenament centralizat, tinerii promițători sunt acum antrenați acasă, cu suportul unei rețele de centre de antrenament intermediare și antrenori privați.

Renașterea Tenisului Italian: De la Iubirea pentru Fotbal la Succesul în Tenis
Sinner triumfă la Halle Open, câștigând primul său titlu pe iarbă

Revoluția Antrenamentului și Participarea Masivă

  Noua abordare descentralizată a antrenamentului a unit antrenorii, federația, cluburile private, familiile și jucătorii, creând un ecosistem de susținere fără precedent în Italia. Restructurarea sistemului de antrenament a fost însoțită de o creștere masivă a participării la nivel de bază, impulsionată de succesele de profil înalt ale unor jucători precum Sinner și Matteo Berrettini, primul italian care a ajuns în finala de la Wimbledon în 2021. Numărul jucătorilor înregistrați la cluburi a crescut de la aproximativ 129.000 în 2001 la 820.000 anul trecut, făcând din tenis al doilea cel mai popular sport din Italia, după fotbal.

  Această creștere a popularității a generat mai multe fonduri pentru federație, care au fost investite în facilități, centre de antrenament și turnee. Italia găzduiește acum cel mai mare număr de turnee „challenger”, competiții de nivel inferior ATP care permit tinerilor jucători să acumuleze experiență în numeroasele meciuri ale căror ponturi tenis sunt dezvăluite online de specialiști în ponturi pariuri sportive. Multe dintre aceste turnee oferă wildcard-uri, permițând tinerelor talente să participe la competiții pentru care altfel nu s-ar fi calificat.

  Federico Cina, un sicilian de 17 ani, este unul dintre beneficiarii acestui sistem de wildcard-uri și al noii structuri de antrenament. Antrenat de tatăl său în Palermo, Cina este acum pe locul cinci în clasamentul mondial juniori și a fost partener ocazional de antrenament pentru jucători de top precum Carlos Alcaraz și Andrey Rublev. FITP îi oferă suport financiar, pregătire la turnee și un antrenor pe plan mental care îl ajută să gestioneze momentele cheie din meciuri.

Renașterea Tenisului Italian: De la Iubirea pentru Fotbal la Succesul în Tenis
Federico Cina
Banner Statistici Premium xpertbet
Taguri